3.11.2013

Kommunikointia



Leo on viimeaikoina oppinut hirveän nopeasti kommunikoimaan erilaisia asioita paljon monipuolisemmin kuin ennen. Suurin harppaus on tapahtunut sanojen kanssa ihan lyhyellä aikavälillä. Aiemmin Leo ei edes yrittänyt toistaa sanoja, saatika käyttää niitä itse, mutta nyt Leo koittaa tapailla moniakin sanoja päivittäin.


Tällä hetkellä Leon eniten käyttämä sana on "tu", joka itseasiassa vähän tilanteesta riippuen tarkottaa kolmea eri sanaa - tutti, tule, tai anna. Jälkimmäisen merkityksen Leo kehitti sanalle ihan itse, en oo meinaan opettanut Leoo pyytämään sanaa anna käyttäen, joten Leo alkoi itse pyytää sanomalla "tu" ja ojentamalla kättään. :)

Silloin kun Leo haluaa mun menevän johonkin, tulee hän ottamaan mua kädestä kiinni ja hokee "tu" samalla kun vie mut minne haluaa. Eilen Leo oli mun isovanhempien luona tosi väsynyt, ja kävi jatkuvasti ottamassa mua kädestä kiinni ja johdatamassa ulko-ovelle hokien "tu, tu", haluten siis että lähdettäisiin kotiin jo.


Toinen viimeaikoina paljon käytössä ollut sana on "ne", joka tarkoittaa nenää. Leo ymmärtää sanan niin hyvin, että tänäänkin aamulla kun katselin sängyssä makoillen videoo Leosta osoittelemassa nenäänsä ja hokemassa "ne, ne, ne", niin Leo alkoi oikeastikin osoittaa sormella nenäänsä, vaikkei edes nähnyt että videolla niin tapahtui.

Muutenkin sanojen ymmärrys tuntuu myös kasvaneen paljon. Tiedän kyllä että moni 15 kuukauden ikäinen ja nuorempikin ymmärtää jo paljon enemmän ja osaa paljon useampia sanoja kuin Leo, mutta kaikki lapset tunnetusti kehittyvät eri aikaan :) Leo oppi kävelemään aikaisin ja on ollut pienestä asti ketterä ja liikkuvainen, joka voi hyvinkin olla yksi syy miksi puheen suhteen Leo on hitaahko (vaikkei suinkaan mitenkään erityisen hidas tai jäljessä).

2 kommenttia:

  1. Tuo on niin kiehtovaa, kun lapsi alkaa yhä enemmän ymmärtää ja ymmärtää ja toistella sanoja. Meidän kohta 10kk neiti ymmärtää monia asioita, kuten anna tutti, ei, tule tänne, mutta sanoja ei tuu vielä yhtään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! :) Odotan niin innolla että Leo alkaa oikein kunnolla toistella sanoja ja oppii puhumaan :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...