20.5.2013

Kireä huulijänne

Onko täällä kenelläkään kokemusta lapsen kireästä huulijänteestä? Olin epäillyt jo aiemmin Leon huulijänteen olevan normaalia kireämpi, mutta en jostain syystä ollut kiinnittänyt siihen huomiota enää moneen kuukauteen, enkä siis ollut tarkemmin katsonut sen jälkeen kun Leo sai etuhampaat.

10kk neuvolassa hammashoitaja kuitenkin mainitsi tuosta. En siltikään ajatellut asiaa kummemmin kuin vasta eilen, jolloin googlettelin kokemuksia kireästä huulijänteestä. Nyt tuntuu siltä, että voisi olla parasta katkaisuttaa se, mutta ainakaan julkisella puolella kireälle huulijänteelle ei kuulemma tehdä mitään ennen kuin rautahampaat ovat kasvaneet tai jänteen kireydestä koituu selvää haittaa.


Silmiinpistävin "haitta" on tietysti rako etuhampaiden välissä. Hammashoitaja sanoi, että muut hampaat - varsinkin ne rautahampaat - saattavat kyllä työntää etuhampaat yhteen, mutta lueskeltuani muiden ihmisten kokemuksia, se tuntuu olevansa enemmän sääntö kuin poikkeus että jos maitohampaissa on rako niin se on myös rautahampaissa.

Tämä ei kuitenkaan ole syy miksi mietin, olisiko jänne parempi katkaisuttaa. En halua tehdä Leon puolesta päätöksiä asioissa, joissa "ongelma" on vain kosmeettinen - Leo saa päättää sellaiset itse sitten kun on tarpeeksi vanha.

Tuosta voi kuitenkin muiden kokemusten perusteella aiheutua muutakin haittaa, joista merkittävin mun mielestä on se, että huulijänteen molemmille puolille jääviin "pusseihin" jää helposti ruokaa muhimaan, joka taas voi hyvinkin aiheuttaa etuhampaiden reikiintymistä! Lisäksi moni mainitsi etuhampaiden pesun olevan lapselle kivuliasta, kun harja hankaa ulkonevaa jännettä.

Sen lisäksi kireä huulijänne voi vaikuttaa myös hymyilyyn ja puhumiseen, mutta tuo Leon huulijänne ei näytä ihan niin kireältä että se voisi niihin vaikuttaa, ja hienostihan Leo hymyileekin. :) Kireä huulijänne voi myös vaikeuttaa imettämisen onnistumista, mutta se nyt ei ole meille enää ajankohtainen juttu.

Syy miksi Suomessa asialle ei tehdä mitään näin pienenä on varmaan se, että joskus se venyy tai katkeaa itsestään, eikä siitä aina ole haittaakaan.

Kuitenkin näin pienellä huulijänteen katkaisu on noin 30 sekunnin homma ja huuli paranee todella nopeasti. Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sen isommasta operaatiosta on kyse, ja isommalla lapsella ja aikuisella operaatio vaatii monta tikkiä.

Jos siis on todennäköistä että siitä aiheutuu mm. hampaiden reikiintymistä, eikö olisi järkevämpää katkaista jänne nyt kun se on vielä pieni ja lähes huomaamaton operaatio? Vai odottaisitko itse nähdäksesi koituuko jänteestä haittaa ja tekisit päätöksen sitten vasta?

En kyllä edes tiedä keneen tässä pitäisi ottaa yhteyttä kun julkinen puoli ei asialle kerta mitään tee :) Ainakin Yhdysvalloissa homma hoidetaan hammaslääkärillä, joten kai sitä voisi soitella yksityiselle hammaslääkärille ja kysyä, mitä mieltä he ovat asiasta. Mitään päätöstä en pelkän Googlen perusteella toki ole tekemässä, vaan olis kiva päästä juttelemaan hammaslääkärin kanssa joka tietää mahdollisista haitoista enemmän.

21 kommenttia:

  1. Meillä oli kireä kielijänne, joka nyt on hiukan eri asia, mutta julkinen puoli kutsui lähetteen teon jälkeen heti lääkärille, jossa jänne katkaistiin. Homma oli 10 sekuntia ja siinä, Toki verta valui paljonkin, mutta 2 kuukauden ikäiselle ei tarvittu edes tikkejä.

    Tuo julkisen vs yksityisen puolen hommat näköjään vaihtelee ihan kunnittain. Mutta suosittelisin kyllä napsaisemaan poikki, kun vauva on vielä pieni. Kysy hammaslääkäriltä tai varaa aika yksityiselle. Se tuskin satasta enempää kustantaa kela-korvausten jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan kyllä tosiaan ottaa yhteyttä hammaslääkäriin! Tuo kireä kielijänne taitaa olla vähän sellainen selkeämpi juttu josta on enemmän harmia aiemmin, mutta tosiaan kyllä tuosta huulijänteestäkin voi olla paljonkin haittaa myöhemmin, niin eiköhän se olisi parempi nipsaista nyt kun Leo on vielä pieni ja operaatio on helppo :)

      Poista
  2. Jos meillä olisi sama tilanne, niin menisin varmaan katkaistuttamaan huulijänteen. Ajattelen asian niin, että ennemmin tehdä ihan pienenä noinkin pieni operaatio, kuin että lapsi joutuisi myöhemmin asiasta kärsiä / saada sen vuoksi harmia esimerkiksi hampaiden reikiintymisellä.

    Kannattaa jutella hammaslääkärin kanssa ja miettiä asiaa monelta kantilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin taidan kyllä tehdä. Mieluummin hoitais asian pois päiväjärjestyksestä nyt, kuin että odottais että niitä ongelmia ilmaantuu ja sitten vasta tekis asialle jotain!

      Poista
  3. Olen kunnallisessa hammashoitolassa töissä ja kyllä meillä hammaslääkärit noita katkoo välillä pikkuisiltakin, ehkä yleensä muutaman vuoden ikäisinä olen noita nähnyt tehtävän. Nopea homma on :) Ei tarvitse sitten ainakaan murehtia että vaikuttaisia vaikkapa purentaankaan jos tulee suuri diasteema etuhampaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva kuulla noinniinkuin asiasta vähän enemmän tietävältä! :) Tuosta purentaan vaikuttamisesta olinkin muuten myös jostain kuullut, vaikken sitä muistanut tässä kirjoituksessa mainita!

      Poista
  4. Huomenta!
    Mikäs teidän huulijänne tilanne on? Huomasin omalla yksivuotiaalla nyt, kun etuhampaat kasvaneet, että onpas jänne alhaalla ihan siinä hampaiden välissä. No googletin ja kuvahaun kautta päädyin tähän blogiin :-) Kuva ihan kuin meidän neitistä.
    T. Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin kiinnostaisi tietää ! Huomasin meidän vuosikkaalla myös saman.. :/

      Poista
    2. Memmun peppua kutittaa muna

      Poista
  5. Meillä on tosin sama ongelma mutta hoidettiin se nopeasti pois alta mutta leikkauksen jälkeen ilmeni että vauva ei. voinut liikuttaa ylähuulta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän vauvvalla ilmeni sama ongelma kuka nyt auttaisi ?? :/

      Poista
    2. Meidän veeralla imetys ongelmia tämän takia mitä nyt ?

      Poista
    3. Juu imetys on hankalaa velton ylähuulen takia neuvvoja ois kiva saada!!!

      Poista
  6. Moro osya maaliin ei

    VastaaPoista
  7. Moi oon 12v. Poika ja mulle tehdään hampaan paljastus leikkaus

    VastaaPoista
  8. Hei, meillä tytön ylähuuliosasto näyttää juuri samanlaiselta. Hammashoitolassa sanottiin, ettei sille tehdä mitään ennen pysyvien hampaiden puhkeamista, sen jälkeen voidaan leikata ja raudoilla korjata rako hampaiden välistä. Päätettiin kuitenkin näyttää huulijännettä korva-kurkku-nenälääkärille ja hän sanoi että voisi olla ihan hyvä idea operoida se nuorempana. Tyttö on nyt 1 v 8 kk ja ollaan menossa operaatioon kahden viikon päästä yksityiselle.

    VastaaPoista
  9. Itse luottaisin ammattilaisten arvioon. Jos hampaiden puhdistuksesta huolehtii päivittäin niin ei sen reikiintymistä pitäisi aiheuttaa (suuhygienistin mieleipide). Jonka lisäksi maitohampaiden välissä tulee olla rakoja, jotta rautahampaat mahtuvat. Tottakai sellaisilla, joilla on diasteema rautaykkösten välissä on todennäköisesti ollut myös niin maitohampaissa. Mielestäni kuitenkaan kaikilla, joilla on rako etuhampaiden välissä ei näin ole rautahampaiden kohdalla. Etenkin sen jälkeen kun kaikki hampaat on vaihtuneet pysyviksi. Eli en lähtisi hätiköimään, vaikka toimenpide onkin helppo. Jos raosta ei ole puheentuoton kannalta ongelmaa...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...