23.9.2013

Päiväunet vaunuissa

Kuinka pitkään teidän lapset on nukkuneet päiväunia vaunuissa, vai ovatko ollenkaan? Leo meinaan nukkuu edelleenkin päiväunet parvekkeella vaunuissaan, vaikka ikää on jo 14 kuukautta. Kuumimpina kesäpäivinä laitoin kyllä Leon usein makuuhuoneeseenkin nukkumaan, eli päiväunet onnistuu sielläkin, mutta jotenkin silti tulee edelleenkin laitettua Leo useimmiten parvekkeelle.

Ei kai siitä mitään haittaakaan ole, mutta kohta tulee ongelmaksi se, että Leo alkaa olla jo aika iso noihin vaunuihin! Mulla vaan on usein tapana tehdä kaikkia kotihommia ja muita hääräilyjä Leon päiväunien aikaan, mikä ei onnistu niin hyvin jos Leo nukkuu makuuhuoneessa, mokoma kun on kovin herkkäuninen ja herää helposti liian aikaisin jos metelöin.

Vaunuissa on vielä se hyvä puoli, että niihin Leo nukahtaa uudestaan vaikka heräisi liian aikaisin, kun taas pinnasänkyyn Leoo ei saa nukahtamaan uudestaan vaikka tuo heräisi vain puolen tunnin unien jälkeen. Yleensä Leo tarvitsee sen puolisentoista tuntia päiväunta, vähintään. Mielellään kaksi tuntia, päiväunia kun on vain yhdet päivässä. Kahden tunnin päiväunienkin jälkeen on välillä vaikea pitää Leoo seitsemään asti hereillä, ja edelleenkin aina välillä "sorrun" ja laitan yöunille jo kuudelta kun toinen on niin väsynyt ja huonotuulinen... Mutta siitä yleensä seuraa sitten herätys viimeistään kuudelta aamulla, joten yleensä yritän pitää seitsemään asti hereillä.

Miten teidän reilun vuoden vanhat lapset nukkuvat? :)

Leo herää siis yleensä 7-8 välillä, nukkuu 2h päiväunet alkaen klo 11, ja menee yöunille viimeistään klo 19. Yöheräilyjä ei muuten ole enää pitkään aikaan ollut, mutta 5-6 aikaan Leo saattaa herätä ja haluta aamupullon. Oon nyt yrittänyt päästä siitä eroon, mutta siitä yleensä seuraakin sitten päivän aloittaminen jo sillon viimeistään kuudelta kun Leo ei nukahda uudestaan ilman pulloa... Ja se taas aikaistaa päiväunia ja yöunia liikaa, joten yleensä vaan suosiolla haen sen pullon ettei mene koko päivän rytmi sekaisin.

Pullosta olisi toki muutenkin hyvä alkaa vieroittautua, mutta se on hankalaa siks että ilman pulloa Leo ei juo juuri yhtään! Saattaa juoda alle puoli desiä ruokailun yhteydessä mutta muuten juominen nokkamukista jne. on ihan pelkkää pelleilyä ja sotkemista.

Leo näyttämässä miten maitoa juodaan mistä tahansa
muusta kuin tuttipullosta.

Minkä ikäisinä teillä on vierotettu pienokaiset pullosta? Entä tutista? Mietityttää etenkin siks, että Leolla tuli hampaat tosi aikaisin ja niitä on nyt 16!

11 kommenttia:

  1. Eeli (15kk) nukkuu päikkärit yleensä omassa sängyssä (paitsi jos ollaan kylässä tms niin onnistuu myös rattaissa). Tuntuu, että rattaissa unet jää aina noin tuntiin, sängyssä saattaa nukkua kolmekin.
    Meillä herätään yleensä 8-9, nukutaan yhdet päikkärit 1-3h ja mennään nukkumaan 19.30-20.30.
    Ja tuttipullo ja tutti on visusti vielä käytössä, myös yöllä kiikutan vielä kerran maitopullon pojalle (hyihyi laiska äiti). Ehkä kohta olisi kuitenkin aika vieroittua.
    Meillä muuten sama homma nokkamukien kanssa, usein menee ihan pelleilyks ja läträämiseks, ja muutama huikka vaan mahaan asti. Mutta ehkä se joskus loppuu, ja alkaa oikeasti juomaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä että teillä rattaissa nukutaan vähemmän kuin omassa sängyssä! Leo on pienestä asti nukkunut vaunuissa toooosi paljon paremmin kuin omassa sängyssä. :) Kolmen tunnin päiväunia tosin Leo ei oo tainnut ikinä nukkua. :D

      Joo, vähän turhauttavaa että neuvolassa sanotaan että tuttipullosta pitäis luopua, mutta maitoa pitäis juoda 5-7dl (tms.) päivässä... Leo ei todellakaan saa juotua noin paljoa nokkamukista! :D

      Poista
  2. Meillä 13kk neiti herää 7-8.30. Päiväunia pitkitän tuonne 12-13.30, yleensä jaksaakin sinne valvoa ihan hyvin. nukkuu 1-3h ja sisällä. ei mahu oikein rattaisiin eikä siellä nuku pitkään. sitten yöunille mennään siinä 21. Ei tartte yöllä eikä aamuyöstä maitoa. juodaan sitten iso pullo kun herätään. minä otin aluksi vesipullon viereen ja sitä tarjosin jos mammaa heräsi julmaan. pian tajjsikin ettei maitoa tule ennään yöllä :) maito juodaan yhä pullosta kun ei nokkamukista mene. ja vesi on sitten janojuomana nokkamukista pitiin päivää. tuttia ei ole koskaan ollutkaan. mä en jaksa pittää kiirettä pullosta vierottamiseen. juo sen 3 kertaa siitä päivän aikana ja muut nokkamukista tai lasista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leo on vissiin kauhee unikeko kun ei jaksa pysyä niin pitkiä aikoja hereillä ja menee yöunillekin kauhean aikaisin. :D Ja Leo suuttuu jos tuttipullossa on vettä, hahah! Mäkin tarjoan nokkamukista vettä pitkin päivää, mitään muuta ei nokkamukista viitsikään antaa kun tulee sotkua vaan!

      Poista
    2. Onko teillä sellasta nokkamukia mistä ei valu mittään jos ei siittä ime?? Meillä on sellanen. En tiiä virallista nimmee...ööö..taikamuki?? Sellanen missä ei ole kahvoja. tosi nooiaan meijjän tytteli siittä alkoi juomaan :)

      Poista
  3. Meillä poika 13kk nukkuu vielä päiväunet rattaissa ja on aina nukkunutkin. Omaan sänkyyn olen kans kuumina päivinä laittanut, mutta sinne nukahtaminen on ollut vaikeaa, eikä uni maistu niin hyvin ja kauaa kuin ulkona rattaissa:)
    Meillä herätään n. 9 aikoihin joka aamu, päikkäreille mennään 12-13 aikoihin ja yöunille sitten oikeastaan vasta 21-22.30. Meillä on aina ollut näin myöhänen rytmi ja luulen että niin se tulee olemaankin siihen asti kunnes päiväkoti alkaa ja rytmit muuttuu.
    Meillä on nyt aloitettu tutista ja pullosta vieroittaminen, ei haluta sitä ihan yhtäkkiä tehdä, joten pikkuhiljaa. Tuttia pidetään oikeastaan vain nukkuessa ja jos oikein harmittaa tms. Pullosta poika saa illalla velliä, mutta muuten juo lasista pillillä tai ilman.
    Oletko koittanut Leolle pillin kanssa juomista? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Leo myös nukkuu tosiaan ulkona paljon pidemmät unet kuin sisällä, ja nukahtaakin vaunuihin helpommin. :) Ja Leo taas on pienestä asti ollut sellainen että menee kauhean aikaisin nukkumaan! Jännä millaisia eroja lasten välillä on tuossakin. Olin itse vauvana ja taaperona ihan samanlainen kuin Leo, nukuin jatkuvasti. :D

      Mäkin oon pikkuhiljaa yrittänyt vähentää tutin ja pullon käyttöä, mutta jotenkin Leo aina löytää tutin jostain ja kuljeksii sitten päivälläkin täällä tutti suussa. :D Mutta yleensä yritän pitää tutin vain unijuttuna, eli päiväunilla ja yöllä.

      Leolla on itseasiassa sellainen pillimuki, josta juominen tuntuu kyllä sujuvan paremmin kuin nokkamukista :) Mut sen avaaminen ja peseminen on jotenkin hankalaa, niin laiskuuksissani annan yleensä vain nokkamukin! Pitäis kyllä taas kokeilla jos pillimukilla sais ruokailun yhteydessä enemmän meneen maitoa.

      Poista
  4. Ihan helposti voi rattaissa nukkua pari-kolmekinvuotiaaksi. Raikas ulkoilma nukuttaa hyvin. Lisäksi sisällä voi touhuilla omiaan, kun vaunut ovat ulkona. Hirmu aikaisin teillä mennään yöunille, jos yrittäisit myöhäistää hiukan rytmiä, esim. unille 20.00, herätys 7-8.00 ja päikkärit alkaen 12-13. Voisi auttaa tohon varhaisaamun heräilyyn.

    Tutista ja pullosta olisi hyvä luopua jo vuoden iässä. Tutin jättäminen unilta auttaa myös nukkumaan paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Leo nukkuu niin paljon paremmin ulkona että mieluusti tosiaan laitan hänet vaunuihin parvekkeelle. :)

      Leo itseasiassa meni vauvana yleensä jo viideltä yöunille, eli tää seitsemän on jo reilusti myöhäistetty yöuniaika! Ja ihan vasta viimeaikoina oon alkanut laittaa seitsemältä nukkumaan, yli vuoden ikäiseksi Leo meni nukkumaan klo 18. Vielä ei kyllä mitään mahiksia olis pitää 20 asti hereillä :) Leo on aina ollut kova nukkumaan, tainnut tulla äitiinsä kun olin itsekin pienenä sellainen, vanhemmat jopa luuli että mussa on jotain vikaa kun nukuin niin paljon. :D Nyt kun oon saanut nukkuma-aikaa hilattua sinne seitsemään asti, niin Leo on kyllä nukkunut aamuisin vähän pidempään. Eiköhän se tästä! :)

      Joo, neuvolassa sanottiin että vuoden ikään mennessä olis hyvä, mutta ehdottomasti viimeistään kahden vuoden ikään mennessä. :) Tuttipullosta vaan on vaikea luopua kun se on ainoa millä Leon saa juomaan riittävästi maitoa päivän aikana. Kokeiltu on, monta kertaa! Leo tosin oppi nokkamukista juomisenkin aika myöhään vasta, eli ehkä siinä vaan tarvitaan vielä hieman lisää aikaa.

      Poista
  5. Meidän yks perhetuttu nukutti heidän lastaan vielä kolme vuotiaaksi vaunuissa, kun ei nukkunut sängyssä ollenkaan.
    Meidän 13,5kk poika nukkuu missä vaan, mut itse suosin sänkyä, siinä tuntuu et tulee pidemmät päikkärit, 2-3h :)
    Tutti on käytössä vieläkin, ja niitä on jo muutama purtu puhki (14 hammasta). Mamin nokkamukikin meni rikki kun poika sitä järsi.. Ja meillä on ollut ongelmana juottaa maitoa! Korvike-maitoseos menee, ja vasta nyt alkanut vähitellen juomaan hylamaitoa...tuttipullosta.
    Tutista vieroittamista mietitään sit kun ei nyt puhkeavat hampaat enää vaivaa :)

    VastaaPoista
  6. Meillä on kuukauden Leoa nuorempi poju. Nukkuu kahdet unet päivässä ja aina vaunuissa. Kovilla helteillä nukutin pinnikseen ja nukahtaminen kesti raastavan pitkään. Luulen että meillä nukutaan vaunuissa vielä pitkään, niin pitkään kuin mahtuu. Päikkäreitä tulee noin 45 min - 1,5 h x 2, yöunille nukahtaa yleensä 20:30 ja herätys 06:30. Siirtyminen yksiin päikkäreihin voisi olla seuraava liike.

    Päiväunilta jätettiin tutti pois noin kk sitten, kun poika itse heitti sen lenkillä jonnekin eikä löydetty. Muutaman päivän tuntui sitä protestoivan mutta äkkiä se unohtui. Yötutista luovuttiin vajaa viikko sitten, ja se tuntuu vielä poikaa itkettävän. Itse toivoisin, että yötutin jättäminen vähentäisi heräilyä, jota tapahtuu edelleen 3 - 4 kertaa yössä. Joskus sorrun ja imetän aamulla 5 - 6 välillä, jotta saadaan hetki nukkua. Yleensä ei kuitenkaan yöllä enää syödä / juoda.

    Kaikki päiväjuomiset tapahtuu tuttipullosta. En ole aikonut siitä vielä luopua, mitä suotta. Välipalapirtelöt maistuu hyvin myös tavallisesta mukista hörpäten tai pillillä juoden, mutta ei sitä voi vielä itsekseen antaa juotavaksi jos ei halua kuurata lattioita x kertaa päivässä. Nokkamukista tulee liikaa kerralla suuhun, niin ne sitten valuu suupieliä pitkin rinnuksille. Pitäisi kai katsoa, oisko kaupassa muita mukimalleja tarjolla, mutta enpä ole siitä ottanut vielä mitään projektia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...