9.11.2012

Vauvan ruoanlaittokirjoja


Pähkäilin pitkään näiden kahden kirjan välillä, mutta loppujen lopuksi ostin sitten molemmat. Tilasin nämä bookplus.fi-sivustolta ja yhteishinnaksi postikuluineen tuli n. 30e, tilauksen tein toissapäivänä ja kirjat saapuivat postiin tänään aamupäivällä.

Luin molempia jo jonkun verran, ja kuten arvelinkin kuvauksien perusteella, molemmissa kirjoissa on omat hyvät puolensa. Vielä en voi tehdä tarkkaa arviota - meillä ei edes aloiteta kiinteitä vielä vähään aikaan - mutta jonkinlainen tuntuma on tullut molempiin kirjoihin.

Vasemmanpuoleinen kirja Kotiruokaa vauvalle (Päivi Enarvi & Jaana Koskenniemi) on suomalaisten tekijöiden tekemä, ja keskittyy suomalaisiin raaka-aineisiin. Kirjan avulla voi myös aloittaa kiinteät jo vauvan ollessa 4 kuukauden ikäinen, kuten suomalaisiin ohjeistuksiin kuuluu. Kirja on pieni ja tosi näppärän kokoinen, mikä tekee siitä helppokäyttöisen ja tarvittaessa sen voi ottaa vaikka matkalle mukaan, jos haluaa matkallakin tehdä vauvansa ruoat itse.

Oikeanpuoleinen kirja Vauvan ja taaperon keittokirja (Karen Ansel & Charity Ferreira) on yhdysvaltalaisten tekijöiden kirjoittama, ja vaikka siinäkin mainitaan että kiinteät voi aloittaa jo 4kk iässä, kaikki reseptit on kuitenkin merkitty vasta 6kk iästä alkaen. En tiedä tarkalleen miten tiettyjen raaka-aineiden antamisajankohtaa tulisi soveltaa jos aloittaa kiinteät jo 4kk iässä - eli siis esimerkiksi voiko kirjassa suositeltuja 7-8kk ikäisen ruokia antaa 5-6kk ikäiselle, jos kiinteät on aloitettu jo 4kk iässä? - mutta jos tutkisi tuota Kotiruokaa vauvalle -kirjaa tarkemmin niin sieltä varmasti löytyisi jonkinlaisia vastauksia.

Vauvan ja taaperon keittokirjaan on kuitenkin lisätty myös suomalaisista suosituksista tietoa, esimerkiksi yhdessä 7-8kk ikäiselle suositellussa reseptissä ruoka sisältää punajuurta, mutta kirjassa mainitaan, että suomalaisten suositusten mukaan punajuurta ei tulisi välttämättä antaa alle 1-vuotiaalle sen korkean nitraattipitoisuuden vuoksi.

Vauvan ja taaperon keittokirjaan on myös ahdettu enemmän tietoa helpommin luettavassa muodossa - Kotiruokaa vauvalle -kirjassa on pitkiä kappaleita ja kyllä hyvää tietoa, mutta Vauvan ja taaperon keittokirjassa tieto on pilkottu osiin ja esitetään pätkittäin, joten niitä voi lueskella vaikka ruoanlaiton lomassa huomattavasti helpommin kuin Kotiruokaa vauvalle -kirjan pitkiä juttuja. Lisäksi Vauvan ja taaperon keittokirjassa on hyödyllistä tietoa jokaisen reseptin yhteydessä, kun taas Kotiruokaa vauvalle -kirjassa reseptit on lyhyitä ja ytimekkäitä.

Olen tyytyväinen päätökseeni ostaa molemmat, sillä kirjat täydentävät toisiaan hyvin, mutta molemmat varmasti toimivat yksikseen myös oikein hyvin.

Jos haluat kompaktin paketin, josta voit lähinnä katsoa reseptin ja alkaa tehdä ruokaa, suosittelen ostamaan Kotiruokaa vauvalle -kirjan. Kirja on myös hyvä niille, jotka aikovat aloittaa soseiden antamisen 4kk iässä suomalaisten suositusten mukaan. Reseptejä löytyy vuoden ikään asti, jonka jälkeen vauva voi alkaa syödä samaa ruokaa muun perheen kanssa.

Jos taas haluat kirjan, jossa jokaiseen reseptiin paneudutaan tarkemmin, ja jossa on myös kuvia joista voi ottaa vinkkejä herkulliseen esillepanoon, suosittelen Vauvan ja taaperon keittokirjaa. Tässä kirjassa soseita suositellaan vasta 6kk ikäisestä, mutta toisaalta kirjasta löytyy reseptejä 3 ikävuoteen asti. En lukenut vielä kirjaa loppuun asti, mutta loppuosan reseptit ovat sen oloisia, että niistä varmasti nauttisi koko perhe, ja taapero saisi varmasti terveellistä, itsetehtyä ruokaa. Kirja toimii siis keittokirjana myös vauvaiän jälkeen. Löydät siitä myös vinkkejä esimerkiksi niihin tilanteisiin, kun taaperosi kieltäytyy ruoasta.

Voisin veikata, että tulen lueskelemaan ja selailemaan Vauvan ja taaperon keittokirjaa paljon enemmän kuin Kotiruokaa vauvalle -kirjaa silloinkin kun en tee ruokaa, mutta Kotiruokaa vauvalle -kirja tarttuu varmaan käteen helpommin jos tarkoitus on vain pikaisesti tehdä satsi sosetta ja se on siinä :)

Ja jos jotakuta kiinnostaa, niin aion odotella Leon kiinteiden aloituksen kanssa vähintään 4kk neuvolaan (joka on 11.12.) asti, jolloin Leo on 4,5kk ikäinen jo. Neuvolassa ajattelin jutella neuvolantädin ja lääkärin kanssa, enkä välttämättä aloita vielä silloin elleivät neuvolantäti ja lääkäri näe sille painavaa syytä.

Haluaisin kovasti aloittaa nyt jo, mutta ihan itsekkäistä syistä (se vaikuttaa kivalta puuhalta, haluan nähdä Leon reaktiot soseisiin, olis myös kiva jos yöunetkin paranis, jne.), en siksi että siitä olisi Leolle mitään hyötyä, joten yritän odotella maltillisesti mahdollisimman pitkään :)

1 kommentti:

  1. Mulla on kans mietityttäny kiinteiden alotus. Juurikin kiinnostais alottaa Nooalle kiinteet ku se olis niin hauskaa itselle, ja uutta vauvalle. Olis niin mukavaa alkaa tekemään soseita ja maistatella pienellä kaikkia uusia makuja. :D

    Meillä on Nooa vielä täysimetyksellä ja sillon on uus suositus jatkaa 6kk-ikään asti. Tuntuu pitkältä ajalta vielä, mutta ehkä vauvan vuoksi täytyy sinnitellä. neuvolassa sanottiin pojun kasvavan niin hyvin pelkällä rintamaidolla niin ei olis hätää niitä alotella. :)
    Mukava kuitenki lukea ja miettiä kaikkia kiinteiden alottamiseen liittyviä juttuja jo näin ajoissa, ehtii makustella itsekin jo mielessään että miten sitä lähtee sitte toteuttamaan vauvan kans.

    Kirjottelehan sitten vauvan mietteitä kiinteistä ku päätätte alottaa, mielellään lueskelen niitä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...