16.5.2013

10kk ryhmäneuvola

Kaikilla paikkakunnilla tätä neuvolaa ei ookaan, mutta täällä meillä 10kk iässä on ryhmäneuvola ja hammashoitajalla käynti. Paikalla oli Leon lisäksi neljä muuta n. 10kk ikäistä lasta; kaksi poikaa ja kaksi tyttöä. Toinen tytöistä tosin oli jo vuoden ikäinen, mutta kaikki muut olivat 10kk.

Leo repii hatun aina pois päästä, mutta
onneksi neuvola on n. 300 metrin päässä!

Leo oli alkuun ihan ihmeissään kun ei ole aiemmin ollut tekemisissä ikäistensä vauvojen kanssa ja olin vielä joutunut herättämään kesken päiväunien. Jonkin ajan päästä Leokin kyllä alkoi seurustella muiden vauvojen kanssa ja oli hauska katsella noiden yhteisiä "leikkejä" :) Eli lähinnä lelujen varastamista, halailua ja toisten poskien ja otsien maistelua :D

Istuttiin siinä odotusaulassa johon meidän kanssa tuli juttelemaan kaksi neuvolantätiä, hammashoitaja ja yksi opiskelijakin. Neuvolantädit ja hammashoitaja kertoivat lasten hampaiden hoidosta ja puhuttiin myös hapanmaitotuotteiden aloittamisesta.

Neuvolantäti mainitsikin että tämä ryhmäneuvola on 10kk iässä juuri hapanmaitotuotteiden aloituksen takia. Monille tulee kuulemma yllätyksenä kuinka paljon maustetuissa jogurteissa jne. on sokeria - jopa 8-12 palan verran per 2dl purkki - ja meitä neuvottiinkin tarjoamaan lapsille maustamattomia jogurtteja, viilejä sun muita. Puhuttiin myös maitotuotteiden aiheuttamista mahdollisista vatsaoireista ja miten niitä voi välttää ottamalla tuotteet käyttöön hyvin pikkuhiljaa, myös sitten vuoden iässä kun lapsi alkaa juoda tavallista maitoa.

Sormiruuastakin oli puhetta ja vauvoille tarjoiltiin ruisleipää ja porkkanaa käteen sopivina tikkuina :) Sen jälkeen oli mittailut ja hammashoitajan käynti.

Kohta 10kk!
Paino: 10 660g (+735g)
Pituus: 74cm (+1,5cm)
Päänympärys: 48,2cm (+0,7cm)

Edellinen neuvola oli siis 21.3. kun Leo oli tasan 8kk. Painoa on tullut hyvin, pituuden ja päänympäryksen käyrä oli lievässä laskussa mutta molemmat silti vielä +1-käyrällä. Kommentteja ei tullut sen kummempia tällä kertaa, mutta varattiin 1v neuvola. Aika hurjaa että ensi neuvolassa Leo on jo viikon vajaa vuoden ikäinen!

Hammashoitajan tarkastuksessa juteltiin enemmän hampaiden hoidosta ja mm. ksylitolin käytöstä. Hammashoitaja myös sanoi, että kun Leolla on tullut niin aikaisin paljon hampaita niin ei kuulemma kannata ihmetellä jos neljän vuoden paikkeilla jo alkaa maitohampaat lähteä. Leollahan on nyt siis 8 hammasta, 4 ylhäällä ja 4 alhaalla. Seuraavat hampaat kuulemma tuntuu selvästi jo ikenien läpi. :)

Hammashoitaja antoi myös kolme lappua kotiin - yhden mulle ja kaksi isovanhemmille annettaviksi. Leon tapauksessa lappusen saa siis leon isovanhemmat ja isoisovanhemmat, sillä toisiin isovanhempiin ei olla yhteydessä eivätkä he kyllä suomea ymmärtäiskään :)

Nyt syötän Leolle hieman maistiaisiksi jogurttia, jota ostin neuvolan kotimatkalla, ja sitten lähdetään Leon ja Ainon kanssa lenkille! Pitääkin joku kerta kirjoitella Ainonkin kuulumisia tänne taas :)


4 kommenttia:

  1. Heiippa! Uusi lukija ilmoittautuu.:)

    Ihana poitsu sulla!:)
    Itellä typykkä 1/13.

    lovenea.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Kiitos! <3 Kylläpäs teillä on valloittava pieni neitokainen!

      Poista
  2. Kiva tommone ryhmä neuvola :) harmi ku meillä ei oo ollu :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä tosi kiva :) Jännä juttu että muualla ei tuota paljoa oo, mun mielestä siellä tuli paljon hyödyllistä tietoa juurikin hapanmaitotuotteista ja hampaiden terveydestä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...