15.6.2013

Toivepostaus: Japani & siihen liittyvät jutut!

Ajattelin yhdistää nämä kolmen eri anonyymin toivetta yhdeksi isommaksi postaukseksi :)


Minua kiinnostaisi tietää Leon ja Leon isän suhteesta. Koetko, että heillä on kuitenkin jonkinlainen "suhde", vaikkeivat he ole nähneet livenä? Oletteko miehesi kanssa puhuneet että matkustaisit Leon kanssa Japaniin tai miehesi Suomeen?

 Niille jotka eivät tiedä, niin Leon isähän on tosiaan japanilainen ja asuu Japanissa. Leolla ja Leon isällä ei valitettavasti ole minkäänlaista suhdetta tällä hetkellä. Leon isä ei ole koskaan tavannut Leoo, mutta aiemmin kun oltiin vielä väleissä niin Skypettelimme kyllä ehkä kerran viikossa, ja Leon isä tuntui tykkäävän katsella Leoo Skypen välityksellä.

Viikon vanhana Leo näytti paljon japanilaisemmalta
kuin nykyään

Mun ja Leon isän välit kuitenkin menivät totaalisen poikki helmikuun paikkeilla, eikä sen jälkeen olla oltu minkäänlaisessa yhteydessä. Jos Leon isä haluaisi pitää Leoon yhteyttä niin sen tietenkin sallisin - mielelläni itseasiassa - mutta kiinnostusta ei näytä löytyvän.

Tässä pitää kuitenkin muistaa myös ne kulttuurierot. Japanissa uusioperheet ei ole läheskään yhtä yleisiä kuin täällä Suomessa, ja ajattelutapa on siellä vielä kovin vanhoillinen. Jos on lapsia, niin pitää olla naimisissa, ja sitten ollaan naimisissa hamaan loppuun saakka - huolimatta siitä, ollaanko onnellisia vai ei. Tietenkin tähän sääntöön on paljon poikkeuksiakin, mutta se yleinen käsitys on tuollainen. Sitten jos erotaan, niin niihin eksiin ja yhteisiin lapsiin ei suuremmin pidetä yhteyttä.

Hyvä esimerkki tällaisesta kulttuurierosta on se, miten Leon isä oli ihan käsittämättömän yllättynyt siitä, että mun pikkusiskon isä tuli meidän mummulaan käymään eräänä jouluna, vaikka siellä oli myös mun äiti ja hänen uusi miehensä. Leon isä ei vaan voinut ymmärtää, miten mun äiti ja pikkusiskon isä voivat viettää yhteistä perhejuhlaa vaikka ovat eronneet! Eikä hän voinut käsittää miten äidin uutta miestä asia ei häirinnyt ollenkaan ja niin edelleen.

Suomi ja Japani siis eroavat monessa suhteessa melko paljon, enkä sen takia ole lainkaan yllättynyt ettei Leon isä ole edes yrittänyt pitää yhteyttä Leoon, tapaamisesta puhumattakaan. Mua asia harmittaa kovasti siksi, että Leolla on Japanissa kaksi ihanaa pientä serkkutyttöä, uskomattoman mukavat isovanhemmat ja kaks aivan huippua enoa, emmekä voi Leon isän takia pitää heihin yhteyttä. Toki sekin harmittaa, ettei Leo ole omaan isäänsäkään yhteydessä.


Haluaisin kuulla kasvatetaanko Leo kahteen kulttuuriin ja millätavoin tuot mukaan Japanilaista puolta. Onko mahdollista tulevaisuudessa muuttaa takaisin sinne (vieläkö olette naimisissa?) Tai miltä tulevaisuuden näkymät muuten näyttää :) En pahastu jos jätät vastaamatta :)

Aion kyllä opettaa Leolle japanilaiseen kulttuuriin liittyviä asioita ja mielellään myös japanin kieltä :) Olemme hakemassa eroa Leon isän kanssa, päätös oli minun. En usko, että välimme enää korjaantuvat, mutta eihän se silti muuta sitä että Leo on puoliksi japanilainen, ja haluankin hänen tietävän ja oppivan myös tästä puolesta itsessään.

Yksi miettimistämme Leon nimen
kirjoitustavoista japaniksi.

Olis ihanaa jos Leo oppis puhumaan myös japania, mutta pelkään että jos itse opetan niin opetan sen jotenkin huonosti, vaikka japania sujuvasti puhunkin. Oonkin siis miettinyt että joskus olis kiva, jos sais vaikka jonkun Suomessa asuvan japania äidinkielenään puhuvan Leon hoitajaksi vaikka kerran viikossa, niin että hoitaja puhuisi Leolle pelkkää japania. :)


Olisi kiva tietää miten sinä olet "yhteydessä" japanilaiseen kulttuuriin. Kuinka paljon käytät kieltä Suomessa, mitä japanilaista ruokaa teet/syöt, pidätkö japanilaisista elokuvista ym. Sitten vielä että oletko perehtynyt vähän tarkemmin Animeen ja Mangaan?

Käytän kieltä netissä jatkuvasti! Eniten tällä hetkellä Instagramissa, jossa seuraan pääasiassa japaninkielisiä käyttäjiä. Kirjoittelen myös itse Instagramiin japaniksi, aiemmin pelkästään mutta nyt myös englanniksi kun moni seuraajista ei ymmärrä japania.

Rakastan japanilaista ruokaa yli kaiken, mutta en yleensä kokkaile sitä kotona, lähinnä siksi että täältä päin on vaikea saada oikeanlaisia aineksia ja mausteita. Jos asuisin Helsingissä niin kävisin jatkuvasti Tokyokanissa enkä varmaan muuta söiskään kuin japanilaista ruokaa ;)

Anime ja manga ei oo koskaan olleet mun juttuja, vaikka jonkin verran oon niitä katsellut ja lueskellut. Enemmän aikanaan tykkäsin japanilaisesta musiikista, mutta sitäkään en ole kuunnellut suuremmin enää noin viiteen vuoteen.

Tältä näytin ennen :D
Japanilaiset näyttelijät on mun mielestä melkein poikkeuksetta aivan kamalan huonoja, ja suurin osa japanilaisista leffoista ja sarjoista on ihan liian teennäisiä, joten myöskään niitä ei tule katseltua. Japanilaiset koomikot sen sijaan on ihan maailman parhaimmistoa jos multa kysytään, mutta täällä tulee harvemmin mitään katseltua vaikka Japanissa niitä seurasinkin telkkarista jatkuvasti :) (Jos joku tietää ja on kiinnostunut, niin Downtown on - tietenkin - mun lemppari. Matsumoto on paras!)

Eli toisinsanoen japanin kieli on oikeastaan melkeinpä ainoa asia mikä mua tällä hetkellä japanilaisessa kulttuurissa kiinnostaa. Siitä tosin tykkäänkin sitten kaiken muunkin edestä! Aion tänä vuonna tehdä japanin kielen taitotasokokeen JLPT:n (Japanese Language Proficiency Test) vaikeimman tason. Tulevaisuudessa haluaisin opiskella japanin kieltä yliopistotasolla ja kenties kouluttautua kääntäjäksi, se olis mun unelma-ammattini. :)

9 kommenttia:

  1. Ihan uutta tietoa mulle, kun oon vähemmän aikaa seuraillut! Tosi mielenkiintosta, ja ihanaa että haluut ylläpitää japanilaisuutta ees jonkin verran Leon elämässä :) etenkin toisen kielen oppiminen jo tosi pienenä on iso rikkaus, se parantaa kielipäätä ja helpottaa kielten opiskelua yleensä vanhempanakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Leosta ei erityisemmin huomaa että se ei oo täysin suomalainen, joten varmaan kukaan ei tuu ajatelleekskaan ellen erikseen mainitse asiasta :)

      Oon vähän kunnianhimoinen ja haluaisin että Leo oppis jo pienestä pitäen sekä englantia että japania :D Tuskin tuosta näin yksin mitään kolmikielistä saa mutta toivon mukaan kielten opiskelu pienenä helpottais sitä niiden oppimista sitten isompanakin! :)

      Poista
    2. Kielen opettaminen lapselle on siitä hankalaa että se pitäis itselläkin olla ihan syntyperäisen tasolla :S meillä voi suomea ja enkkua opettaa ihan huoletta pienelle, mutta vaikka oonkin puoliks italialainen, kieliosaamiseni on lähinnä puhekieltä ja esimerkiks kirjakielellä kirjotettu kirja on tosi hankala lukea. Puhekielet on siellä vähän niinkun murteet, hankalahan se ois lukea suomenkielistäkään kirjaa jos ei osais puhua mitään muuta kuin jotain vahvaa savoa :D

      Poista
    3. Niinpä! Mä puhun japania sujuvasti enkä Leon isän kanssa oo koskaan mitään muuta kieltä puhunutkaan, mutta en mä kyllä silti syntyperäisen tasoisesti puhu :D Eli joskus vois mennä sormi suuhun jos Leo kysyis että "äiti mitä tää tarkottaa?" enkä osaiskaan vastata, hahah! Sen takia en elättelekään mitään turhia toivoja siitä että voisin täydellistä japania opettaa Leolle, mutta ainakin sen verran että pääsee alkuun ja jos sitten sais tosiaan vaikka sen japaninkielisen hoitajan joskus jatkamaan :D

      Poista
  2. Ompa ikävä kuulla kuinka tulehtuneet välit teillä on :( Mutta vaikutat ihanan positiiviselta ja kuinka ihanaa on että ajattelet tuota kieliasiaa Leonkin kannalta :) Toivotan teille kaikkea hyvää jatkossa ja jään seurailemaan mitä teille kuuluu :D

    -K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, valitettavasti. En olis halunnut että näin kävis varsinkaan Leoo ajatellen, mutta Leon isästä paljastui viimeisten 1-1,5 vuoden aikana niin myrkyllinen ja epätasapainoinen henkilö, että on ihan oman mielenterveytenikin kannalta parempi näin. Tällä hetkellä olo on siis paljon paljon parempi kuin pitkään aikaan. :)

      Kiitos paljon ja tervetuloa seurailemaan! :D

      Poista
  3. tee video missäpuhut japania? :)

    VastaaPoista
  4. Tosi mielenkiintoista! :) mäkään en ollu perillä tästä asiasta ja oikein yllätyin kun ei pojasta tosiaan huomaa ulkonäöllisesti ollenkaan :)

    VastaaPoista
  5. Mekin ollaan miehen kanssa mietitty, et jos osattaisiin kunnolla japania, olis kiva opettaa jotain myös pojalle!

    Ihana toi sun vanha valokuva, mäkin haluaisin ottaa sellaisen jos joskus japaniin pääsen!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...