2.8.2012

Lisää pojan punnailua

Kävin eilen neuvolassa omien vatsakipujeni takia, käynti oli sovittu neuvolantädin kanssa toissapäivänä kotikäynnin yhteydessä. Tarkoitus oli punnita poika vasta tänään torstaina, mutta päätettiinkin sitten punnita poika jo siinä samalla mun käyntini yhteydessä, kun kerta molemmat siellä jo olimme.

Punnituksesta kävikin sitten ilmi, että pojan paino oli laskenut taas 5 grammaa edellisestä päivästä, vaikka poika oli juuri ruokaillutkin. Neuvolantäti antoi käteen lähetteen lastenpolille, ja lähdimme sinne päivystykseen saman tien.

Lastenpolilla tarkistettiin pojan bilirubiini-arvot, sillä neuvolassa ei oikein osattu sanoa, onko poika keltainen vai johtuuko se vain ihonväristä. Korkeat bilirubiini-arvot ilmeisesti voivat aiheuttaa myös painonlaskua vauvassa. Lääkäri oli sitä mieltä ettei poika kovin keltaiselta näytä, mutta arvot tarkistettiin kuitenkin.

Aikaa sairaalassa menikin sitten 2-3 tuntia, sillä odottelimme paikan päällä tuloksien kuulemista. Samalla juttelin hoitajan ja lääkärin kanssa paljon siitä, miten imetys on meillä sujunut, ja jo siinä vaiheessa arvelivat, että saattaa olla että mulla ei yksinkertaisesti maito riitä ja siksi pojan paino on laskenut. Lisäksi poika on kovasti laiska imemään, nukahtaa rinnalla melkein heti, mikä ei ainakaan auta kroppaani lisäämään maidontuotantoa.

Loppujen lopuksi saimme kuulla, että pojan bilirubiini-arvot ovat aavistuksen korkealla, mutta eivät läheskään niin korkealla että siitä olisi haittaa tai tarvittaisiin jonkinlaista hoitoa. Lopullinen tuomio oli siis se, että poika ei yksinkertaisesti saa riittävästi syödäkseen, ja hoidoksi käskettiin antaa pojalle korviketta jokaisen ruokailun jälkeen.

Näin on siis tehty. Poika on ensin rinnalla niin kauan kun omat ja pojan hermot riittävät, eli lähinnä niin kauan kun imetys on aktiivista eikä jätkä simahda heti rinnalle päästyään. Herättelen poikaa aina muutamaan otteeseen ruokailujen aikana, mutta loppujen lopuksi se menee aina siihen, että imeminen on pelkkää pientä näykkimistä samalla kun poika vetää sikeitä. Tässä vaiheessa herätellään poika vielä kerran ja otetaan tuttipullo esiin, josta tuo sitten vetääkin suurella innolla 30-50 milliä vastiketta. Sitä siis menee aika paljon vaikka olisin juuri imettänyt; joko maitoa todellakin tulee hyvin vähän, tai poitsu sitten tykkää syödä tosi paljon. :)

Huomenna on taas uusi punnitus, ja jos huomiseen mennessä paino ei ole lähtenyt nousuun, aletaan etsiä muita syitä painonlaskuun. Poika on kyllä syönyt nyt niin paljon tänään, että uskon painon lähtevän tällä nousemaan. Poika on myös nukkunut paremmin ja säännöllisemmin, ja on hereillä ollessaan valppaampi ja hyväntuulisempi, mikä myös kertonee siitä, että aiemmin ruoka ei tosiaan ole riittänyt. Ei sillä, että poika missään vaiheessa olisi tuntunut kamalaa nälkää näkevän, mutta oli hieman itkuisempi ja heräili useammin.

Äsken tätini sylissä, lievästi sanottuna
tyytyväisen näkösenä, kun on molemmilta
puolilta imetetty ja vielä annettu 50ml korviketta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...