4.1.2013

5kk neuvola ja pohdintaa kiinteistä

Huomenta! Leo herätteli mua klo 8:30, mutta makoiltuamme vartin verran hereillä sängyssä, Leo nukahtikin uudestaan. Hiippailin ulos makuuhuoneesta, tein aamuhommat, ja laitoin kahvin tippumaan. Nyt kello on yhdeksän ja nautin rauhallisesta aamusta. :)

Leo 5,5kk

Leon 5kk neuvola oli siis 31.12., joskin 5kk oli tullut täyteen jo 21. päivä. 4kk neuvola oli vielä enemmän myöhässä, joten nämä muutokset on 2,5 viikon aikana tulleita.

Paino: 8450g (+500g)
Pituus: 68cm (+1,5cm)
Pipo: ei mitattu (44,7cm)

"Kasvu tasaista rm+korvike. Touhukas poika. Vauvarefleksit kaikki pois."

Niin, kuten tuosta jo selviää, niin Leo ei edelleenkään saa kiinteitä. Muutaman kerran Leo on saanut soseita maistaa, lähinnä perheenjäsenieni iloksi kun tuntuu että muut ovat paljon malttamattomampia antamaan Leolle kiinteitä kuin minä. :D

Mutta säännöllisesti ei siis syödä kiinteitä. Tarkoitus on aloittaa rauhalliseen tahtiin sitten sen jälkeen, kun on tullut 6kk täyteen. Ensin soseilla, mutta melko pian ajattelin ottaa sormiruokaakin mukaan. Meidän neuvolantäti on sellainen keski-iän ohittanut rouva, mutta hän on kuitenkin tosi tietoinen viimeisimmistä jutuista liittyen lapsen ruokailuun. On siis imetysystävällinen ja juuri hän puhui mulle tuosta sormiruokailusta, jota kuulemma voi hyvin aloittaa jo paljon aiemmin kuin suositus, joka on että 10kk mennessä aloiteltaisiin sormiruokailua.

Ihan heti ensimmäisenä en ajatellut lykätä Leolle omenatikkua käteen, vaan alkuun tosiaan aloitellaan soseilla, mahdollisimman pian (mutta Leon tahtiin) siirtyen karkeahkoihin soseisiin. Neuvolantäti sanoikin, että kun olen aloittamassa soseita vasta puolen vuoden iässä, niin kasvisten kanssa riittää ihan haarukalla muussaaminen, ja puuron voi ottaa samasta kattilasta kuin itselleni. 

Se varmasti helpottaa kyllä elämää huomattavasti, kun ei tarvitse kaikkea käyttää blenderin läpi. :) Olen myös varma, että oma ruokavalio tulee parantumaan Leon alkaessa syödä kiinteitä, sillä haluan että ruoka syödään aina ruokapöydän ääressä, yhdessä. Mielellään myös samoja ruokia molempien lautasella, tosin mulla tietenkin alkuun monipuolisemmin/enemmän ja Leon ruuat eriteltynä ennen maustamista.

En tuomitse ketään, kuka aloittaa kiinteät varhaisessa vaiheessa, enkä ketään joka ruokkii vauvansa kaupan ruuilla. Itse olen saanut kaupan soseita 3kk alkaen, samoin molemmat veljeni ja siskoni, eikä kukaan meistä ole siitä sen kummempia ongelmia saanut. Sama pätee kaikkiin sukulaisiin. Meillä on vieläpä astmaa ja allergiaa paljon suvussa, mutta ruoka-aineallergioilta ollaan vältytty. Se on siis täysin jokaisen oma asia, miten ruokkii lapsensa.

Suurin syy miksi haluan tehdä niin kuin aion tehdä Leon kanssa on se, että mulla itselläni on aina ollut todella vaikea suhde ruokaan. Olen siis niinsanotusti nirso. Kysymys vaan ei ole siitä, että toteaisin että pystyn syömään asiaa x, mutta en halua. Ongelma on paljon paljon monimutkaisempi ja vaikeampi; en fyysisesti kykene syömään uutta ruokaa kuin ihan pienen määrän ennen kuin kroppa tekee kaikkensa saadakseen sen ulos. Äitini seurasi ulkopuolisten neuvoja ja koitti pakottaa minua syömään enemmän ollessani lapsi, mutta siitä mulle on jäänyt lähinnä traumoja (en syytä tästä äitiäni, eipä hän tiennyt paremmin). Olen taistellut "nirsoutta" vastaan koko ikäni, ja vasta aikuisiällä se on pikkuhiljaa helpottanut, mutta edelleen syön yksipuolisemmin kuin moni muu.

En vielä tiedä onko Leossa samaa taipumusta. Tiedän kuitenkin varmaksi, että se ei ole opittu tapa (toki on niitäkin lapsia, jotka ovat oppineet nirsoiksi, mutta tiedän ettei niin ollut kohdallani). Haluan siis opetella tekemään Leon ruokailusta miellyttävää meille molemmille, ja haluan tarjota monipuolisesti terveellistä ruokaa pakottamatta syömään mitään enempää kuin Leo itse haluaa, ja niin edelleen. 

Toki päätöksiini on vaikuttanut myös terveellisyys ja suositukset, joiden mukaan vauvalle tulisi tarjota kiinteitä ruokia vasta 6kk iässä. Siis monen asian summa. :)

Tässä kuussa pitäisi lähteä syöttötuoliostoksille. Haluan jotain tämän kaltaista:

Emma Easy -syöttötuoli
En vielä tiedä merkistä (kuvassa tosiaan Emma, mutta jotkut sanovat huteraksi, eli pitää mennä paikan päälle katselemaan), mutta siis haluan tämän mallisen, lapsen mukana kasvavan syöttötuolin. Ovat niin kalliita mokomat, että parempi hommata sellainen, jota toivon mukaan voi käyttää pitkään.

Leo istuu jo tosi tukevasti, pieniä aikoja (10-30sek) ilman tukeakin, tosin tietenkin pitää olla kädet max. 10cm päässä ottamassa kiinni sitten kun keikahtaa :) Mutta siinä taas yksi hyvä puoli kiinteiden myöhemmässä aloittamisessa! Saa vauvan syöttötuoliin istumaan pystyasentoon, mikä taas vähentää tukehtumisen riskiä etenkin karkeampien ruokien kanssa.

Okei, nyt alkoi kuulua makuuhuoneesta pientä tuhinaa, mikä tarkoittaa sitä että Leo on hereillä. Kirjoitellaan siis joku toinen kerta taas lisää. :)

10 kommenttia:

  1. Mun mielestä hyvä päätös alottaa kiinteät vasta puolenvuoden iässä. Olin itekki koko ajan ajatellut että tietenkin pelkästään imetyksellä 6kk ikään, kun itelläki maitoa riitti tosi hyvin ja poika kasvo sillä hyvin. Kuitenki tottelin sitte neuvolan kehotusta kun siellä sanottiin jo 4kk neuvolassa että pitäis alkaa maistelemaan. Siinä iässä kun on vielä joku "herkkyyskausi" että alottaminen ois vaikeampaa 6kk iässä. Mutta tiedä sitten.. Ajattelin sitte myös että eipähän tarvi niin kiireellä opetella niihin kiinteihin, kun tuntu että puolenvuoden jälkeen pitäis heti kohta olla jo viisi ateriaa päivässä. Joskus vähä ennen 5kk ikää alettii sit maistelemaan tosi hitaalla tahdilla.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hassua että neuvolassa on neuvottu tolla tavoin! :o Oon lukenu kiinteiden alotuksesta tosi paljon, niin suomen kuin englannin kielellä, enkä oo kyl koskaan kuullu mistään "herkkyyskaudesta", päin vastoin oon kuullut vaan että vauva hyväksyy herkemmin uudet ruuat kun alottaa vähän myöhemmin! Mutta tosiaan, eipä kenenkään vauva oo siitä pilalle mennyt että 4kk iässä alottaa :D, joten jokaisen oma päätös millon aloittaa kiinteet! :)

      Mua vähän kyl jänskättää toi et millä vauhdilla sitä sitten pitää antaa sitä ruokaa :D Mut kattellaan, ensin pitää ostaa se hitsin syöttötuoli! :D

      Poista
  2. Mun poika Lukas on nyt 4kk ja neljä päivää vanha ja innostuttiin jouluaattona antamaan pojalle ekan kerran kiinteetä, peruna-porkkana sekoitusta. Aluks mietin et alotan vasta kiinteet sit ku se on 5-6kk mut se tykkäski siit nii paljo et oon antanu sitä nyt joka päivä sille kerran. 2 päivää sit maisto ekan kerran banaania ja tykkäs siitäki :) Muuten imetän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo Leo kans oikein tärisi innosta kun sai hedelmäsosetta maistiaiseks! :D Ja välillä tulee huono omatunto kun se katselee suu maiskuttaen kun mä syön jotain... :D Mutta kohta sekin pääsee syömään kiinteitä! :)

      Poista
  3. Blogissani on sulle haaste! :)
    http://aitinaomanlainen.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  4. Onnea Leo 5kk! Meillä taas aloitettiin kiinteät jo 4kk iässä, ja se sopi meille. Toistaiseksi kaikki syöttämäni on uponnut hyvin (paitsi puurot), eikä mistään ole tullut allergisia oireita tai vatsanväänteitä.

    p.s. Blogissani olisi sulle tunnustus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Voi hitsi, toivottavasti Leo tykkäis puurosta, mä tykkään ite syödä aamupalaks puuroa ja olis niin helppoa jos vois tehdä molempien aamupalat samaan aikaan!! :D

      Kiitos tunnustuksesta, laitan sen tänään blogiin! :)

      Poista
  5. Mun blogissa on sulle haaste! :)
    http://arinanajatukset.blogspot.fi/2013/01/vuoden-2013-ensimmainen-haaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta <3 Laitan sen tänään blogiin :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...