10.1.2013

Leon unirytmi

Meidän iltarutiini näyttää normaalisti tältä:

- N. klo 18:00 kylvetän Leon (pelkkä lämmin vesi, pesuainetta vaan kerran viikossa korkeintaan)
- 15min kylpemisen jälkeen syötän 150-200ml korviketta
(- Röyhtäytys + sylittelyä, ei joka kerta, Leoo ei kamalasti tarvi enää röyhtäytellä)
- Syömisen jälkeen laitan Leon pinnasänkyyn (hereillä mutta nykyään usein tutin kanssa)

Siitä Leo on nukahtanut sitten itsekseen, joskus jutellut vartin verran yksin (hyväntuulisena) mutta lopulta sammunut.

En kuitenkaan halua muodostaa Leolle liian voimakkaita uniassosiaatioita, joten haluaisin siirtää ruokailua aiemmalle, mielellään ennen kylpemistä, ja totuttaa Leon nukahtamaan ilman tuttia. Oon kuitenkin ollut niin iloinen tästä nykyisestä hyvin toimivasta rytmistä, etten ihan kamalasti oo aiheesta stressannut.

No, tänään päätin kuitenkin kokeilla. Leon iltapäivän päiväunet jäi vähän liian lyhyiksi, ja Leo oli tosi huonotuulinen ja väsynyt. Joskus klo 16:30 Leo söi n. 100-150ml korviketta, mikä oli huomattavasti vähemmän kuin olisin toivonut yön päälle, mutta Leo ei halunnut syödä enempää.

17:00 aikaan koitin vielä tarjota korviketta, mutta kun ei niin ei :) Vein sitten Leon kylpyyn, normaalia aiemmin kun Leo oli tosiaan niin väsynyt. Kylvyn jälkeen vaan laitoin Leolle yöpuvun päälle ja sylittelin hetken ennen kuin laitoin Leon pinnasänkyyn. Sanoin hyvää yötä ja poistuin huoneesta.

Fiilis oli edelleen vähän epävarma, kun Leo oli syönyt niin vähän, ja on tottunut nukkumaan heti ruokailun jälkeen eli maha ihan täynnä. Pinnasängystä kuuluui viitisen minuuttia sellaista huonotuulista kurlausta ja pientä itkun poikasta, joten ajattelin että nälkähän sillä on ja menin lämmittämään korviketta.

Korvikkeen valmistelussa meni ehkä 2 minuuttia... Ja kun kävelin pullo kädessä makuuhuoneeseen päin, niin juuri kun olin avaamassa ovea, tajusin että makkarista ei kuulukaan enää yhtään mitään. Ajattelin koittaa onneani ja tulin koneelle käväisemään, olettaen että Leo pitää vaan taukoa ja alkaa kohta taas valitella...

Vaan niinpä ei käynytkään. Siellä se nukkuu nyt tyytyväisenä. :D

Leo nukkuu normaalisti seitsemästä noin yhteentoista heräämättä syömään, mutta tänään voisin olettaa että herää hieman aiemmin kun meni nukkumaan tuntia aiemmin ja söi vähemmän kuin normaalisti illalla. Mutta ei se mitään. Tää oli pieni voitto taas kuitenkin. :)


En voi uskoa, että ollaan päästy tähän tilanteeseen kuukaudessa. Kuukausi sitten nukkuminen oli yhtä taistelua Leon kanssa. Leo heräili pitkin iltaa 30-60min välein, aina piti päästä syliin ja saada ruokaa, muuten ei saanut unta. Sylistä pinnasänkyyn siirtäminen oli todella haastavaa, kun Leo heräs aina, ja sitten alkoi taas valitus. Leo oli päivisin todella huonotuulinen ja väsynyt. Olin itsekin väsynyt ja stressaantunut, kun ei saanut hetkeäkään hengähtää; hereillä ollessaan Leo oli aina huonolla tuulella, ja yöllä heräili koko ajan.

Yhtenä yönä sitten pidin pääni enkä nostanutkaan Leoo syliin. Leo joutui itkemään pidempään kuin koskaan ennen. Kävin lohduttamassa ja olin tietenkin varmistanut että Leolla on sopivan lämmin, maha täynnä, ja kuiva vaippa. Leo suorastaan karjui vihaisesti, kun en ottanutkaan syliin. Tuntui pahalta ja monta kertaa meinasin luovuttaa, mutta lopulta Leo kuitenkin nukahti.

Sen jälkeen illat onkin sujuneet kuin vettä vaan. :) Muutaman seuraavana iltana Leo vielä vähän itkeskeli, mutta kaiken kaikkiaan sen jälkeen yöt on sujuneet loistavasti. Muutama viikko kesti päästä tähän pisteeseen, että Leon voi todellakin laittaa ihan hereillä pinnasänkyyn, ja se nukahtaa sinne itsekseen (vielä vähän aikaa sitten piti syöttää melkein puolitainnuksiin ennen kuin laitoin pinnasänkyyn).

Leon unen laatu on myös parantunut huomattavasti, ja Leo nukkuu paaljon pidempiä pätkiä heräämättä. Päivällä Leo on ihanan hyväntuulinen, tietysti nyt aina välillä on känkkäränkkää mutta ei sellaista jatkuvaa itkua ja valitusta kuin aiemmin. :)


Tältä Leon unirytmi siis näyttää nykyään:

Klo 18:30 Leo käy nukkumaan, ja herää ensimmäisen kerran syömään klo 23-24 aikaan. Syötän sillon vielä korviketta, ja sen jälkeen Leo yleensä nukahtaa nopeasti uudestaan (aiemmin korvike aiheutti vaan valvomista yöllä, joten sekin on parantunut suurimmilta osin).

Sen jälkeen meen itse nukkumaan 00-02 aikaan, Leo jatkaa vielä pinnasängyssä unia. (Aiemmin ei ollut toivoakaan, että voisin nukkua sängyssä ja Leo pinnasängyssä vieressä; Leo heräs heti kun vaikka vähän liikutin kättä sängyssä, ja alkoi itkeä.)

Joskus 4-5 aikaan Leo herää uudestaan syömään, ja silloin otan Leon viereeni imetykselle. Tämä on oikeastaan ainoa aika vuorokaudesta jolloin enää imetän. Leo ei nykyään huoli päivällä mitään muuta kuin pulloa. Jonkun aikaa taistelin asian kanssa, mutta se aiheutti vaan stressiä sekä mulle että Leolle, joten lopetin päivällä imettämisen. Nykyään kroppa on sopeutunut siihen niin, että yöllä tulee maitoa, päivällä ei juurikaan. :)

Yleensä Leo yrittää herätellä mua seitsemän aikaan, mutta nukahtaakin vielä vierelle kun jatketaan imetystä. Normaalisti noustaan ylös 8:30-9:30 aikoihin.

Leo siis nukkuu tosi hyvin, etenkin verrattuna aiempaan. Varsinaisia syöttökertoja on vielä kolme yöllä, mutta toisaalta, Leo syö pelkkää maitoa vielä. Ehkä yösyönnit alkaa vähentyä sitten kun Leo alkaa syödä kiinteitä ja saa päivällä enemmän ravintoa. :)


Onko teillä muuten yöheräilyt vähentyneet kiinteiden määrän kasvaessa? Välillä kuulee sanottavan, että kiinteiden aloittaminen ei vähentäisi yösyönnin määrää, mutta en tiedä sitten. Miten teidän omat kokemuksenne on menneet?


Uniasioihin liittyen, Leo alkoi noin kuukausi sitten treenaamaan selältä vatsalleen kääntymistä oikein toden teolla, joka johti kaikenlaiseen venkurointiin ja akrobatialiikkeisiin, niin hereillä kuin nukkuessa.

Päivällä se näytti tältä:




Ja yöllä se näytti tältä....


Sain irrotella Leoo pinnasängystä monta kertaa yössä. :D Se sai aina jalkansa ujutettua ulos ja alkoi itkeä. Päätin sitten marssia vauvantarvikeliikkeeseen ja ostin vihdoinkin pinnasängyn suojan, ja samalla söpömmän fleece-peiton. :) En tykkää yöllä käyttää Leolla mitään peiton tapasia, mutta illalla kun makuuhuoneen ovi on kiinni, siellä tulee tosi kylmä! Joten sen sijaan että pukisin Leolle kauheen määrän vaatteita ja riisuisin sit kun meen itse nukkumaan ja jätän oven auki, pistän illalla kevyen fleece-peiton päälle ja otan pois sit kun meen nukkuun :)


Tää kuva on muutama päivää sitten otettu kun laskin myös pinnasängyn pohjan. Leo ei vielä edes yritä nousta mitään vastaan seisomaan, mutta en usko että menee kauaa että se senkin homman tajuaa, joten laskin nyt etukäteen jo tuon pohjan. Oli muuten todella ärsyttävä homma, mut onneks sitä ei tarvi tehdä kuin kerran. :D

Sellaista. Miten teillä nukutaan?

6 kommenttia:

  1. Mulla on 9.6.12 syntyny poika, syö 5 kertaa kiinteitä päivässä, nukkuu yöllä 12-14h heräämättä kertaakaan ;) Meillä kiinteet on todellakin vaikuttanu yöllä nukkumiseen positiivisesti, ja nyt ku tutin laittoki onnistuu itekseen nii ei tarvi mamman juosta sitä antamassa 100 kertaa yössä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelpais! :D Toivotaan että Leokin alkaa nukkua paremmin kiinteiden aloituksen myötä :) Ja onpa kätevää että teillä osataan laittaa tutti itse! Leo usein yrittää ja sängyssä saa kyllä tutin käteensä vierestä, mutta yleensä se menee ihan väärin päin suuhun... :D

      Poista
  2. Pelästyin jo, että oma jälkipolvi herää kun räkättelin tuolle jalat pinnojen välissä-kuvalle niin hirveästi! :D Aivan ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaha! Se on kyllä huippu kuva. :D Mutta ei paljon naurattanut käydä irrottelemassa tunnin välein toista noista pinnoista kun itku tuli aina kun jäi jumiin ;D

      Poista
  3. Yea, We have hope. Hope so. Pikkumies on viimeisen kuukauden heräillyt keskimäärin 2 tunnin välein öisin ja aina on päästävä rinnalle. Aloitettiin kiinteiden maistelut 3 viikkoa sitten, mutta tuntuu että se on vaikuttanut uniin päin vastoin - päivällä ei malteta syödä rintaa niin paljon, joten yöllä senkin edessä. Jospa tää joku päivä helpottaisi :P Korvikkeen antaminen iltaisin aiheuttaa usein pulauttelua pitkin yötä, taidan seuraavaksi kokeilla iltapuuroa ..

    VastaaPoista
  4. Me annetaan korviketta ja vihannes- ja hedelmäsosetta 5kk pojalle. Yöunet on todellakin parantuneet imetyksen jäätyä pois 3kk ikäisenä! Imetin yöllä neljän aikaan ja se jäi korvikkeen myötä pois. Ensimmäinen ateria oli seitsemältä. Soseiden kanssa syötän välillä ensimmäisen kerran kymmeneltä jos en jaksa nousta ja poika nukahtaa vielä ^_^" siitä pitäisi kyllä päästä eroon ja antaa se ensimmäinen pullo aiemmin.. Yleensä tutti auttaa yöheräilyihin, jos niitä on :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...