13.1.2013

Ekat kiinteät: Porkkana

Noniin, aloitettiinkin kiinteät nyt "jo" :) Leo on vielä vähän reilu viikon alle puolivuotias, mutta merkit valmiudesta syödä kiinteitä on olleet niin selkeitä, että ollaan nyt pikkuhiljaa alettu maistella kiinteitä. Leo on ollut mun kanssa pöydän ääressä istumassa aina kun syön ja kävi melkein sääliks kun toinen katseli niin tarkasti mun syömisiä ja maiskutti suutaan, että päätin antaa Leon eteen vähän porkkanaa ja katsoa miten käy. :)

Ennen tuota kokeilua olin monta päivää lueskellut paljon informaatiota mm. baby-led weaningista eli lapsentahtisesta sormiruokailusta, ja sormiruokailusta muutenkin. Jos olet kiinnostunut (lapsentahtisesta) sormiruokailusta tai kuvittelet että "sehän tukehtuu!" jos puolivuotiaalle ei annakaan soseita vaan kokonaista ruokaa, niin alkuun pääset lukaisemalla vaikkapa tämän artikkelin. Netistä löytyy muutenkin paljon tietoa sekä kiinnostuneille että epäilijöille, englanniksi tosin valtavasti enemmän kuin suomeksi. :)

Mainitaan nyt vielä, että meillä on myös neuvolan suostumus tähän tyyliin. :)

Siis mitä, soseuttamatonta vauvanruokaa alusta asti?!


Tarkoitukseni on siis antaa Leolle lähinnä sormiruokaa, vain osa ruuasta muussattuna, mutta ei soseutettuna. Puolivuotiaalla on jo valmiudet pureskella ruokaa, kunhan se on riittävän pehmeää. Soseuttamaton koostumus voi aluksi aiheuttaa hieman kakomista ja ihmettelyä, ja alkuun ruuasta suurin osa tulee ulos, mutta parin viikon aikana puolivuotiaskin jo oppii liikuttelemaan ruokaa suussa ja nielemään pureskellun ruoan.

Tärkeintä on olla laittamatta itse kiinteätä ruokaa lapsen suuhun, vaan antaa lapsen itse maistella ja sylkeä pois ne, mitä ei pysty käsittelemään.

Sormiruualla aloittaessa pitää pitää huolta myös muista varotoimista (lapsen pitää pystyä istumaan pystyasennossa, ei saa ikinä jättää yksin sormiruoan kanssa, jne.), eli kannattaa lukea asiasta netissä reilusti ennen aloittamista.


Ensimmäinen kokeilu: Hyvin pehmeäksi höyrytetty pikkuporkkana!


Koska kokeilimme kiinteitä ihan ensimmäistä kertaa (muutamaa aiempaa kaupan hedelmäsosekokeilua lukuunottamatta), öyryttelin pikkuporkkanoita höyryritilässä niin pitkään, että ne menivät jo kädessä suunnilleen muhjuksi. Siis sellaisiksi että aikuinen ei niitä kyllä söisi suurin surminkaan. :D

Nyt ei haitannut myöskään vaikka porkkanasta lähtisi liian kuumentamisen seurauksena kaikki vitamiinit, sillä Leo saa tietenkin edelleen kaiken tärkeän äidinmaidosta ja korvikkeesta. Leo saikin ennen sormiruokailua tuttipullollisen korviketta.

Tästä se lähtee...

Leo hoksas jutun juuren heti, ja poimi porkkanaa pöydältä

Näin se käy sormiruokailu puolivuotiaaltakin!
 
Välillä vähän hämmästytti.



Maistelua ja mietiskelyä.

Välillä porkkanat meni ihan ohi suun.

Maku ei ollut ihan hirveän mieleinen :)
 
Näin tuli ulos porkkana, jota Leo ei saanut
pureskeltua kunnolla.
 
"Siis tätäkö pitäis syödä?!"


Yhdessä välissä vähän ällöttikin.

Leo ei ehkä näytä kamalan tyytyväiseltä näissä kuvissa, mutta oikeasti Leo oli selvästi innoissaan siitä, että sai syödä äidin kanssa yhdessä. Maku vaan vähän hämmensi. :D Tämän kokeilun jälkeen Leo on saanut maistaa myös bataattia ja banaania, ja ne olikin hurjasti enemmän Leon mieleen. Laitan niistä kuvia omissa postauksissaan myöhemmin, koska muuten kuvia tulis aivan liikaa yhteen postaukseen! :D

Ja niin, tarkoitushan ei siis tosiaan ole alkaa korvaamaan maitoa kiinteillä vielä pitkään aikaan, eli nyt tarkoitus on että Leo oppii ruuan noukkimista kädellä ja sen käsittelyä suussaan, vaikka suurin osa siitä tippuisikin lopulta ulos. Leo kasvaa nin hyvin korvikkeella ja äidinmaidolla, että sen takia meillä ei ole mikään kiire lisätä kiinteitä kauhealla tahdilla.

Mahtaakohan lukijoissa olla ketään muuta, joka olisi aloittanut kiinteät suoraan sormiruualla? :)

6 kommenttia:

  1. Vitsit, ei oo käyny mielessäkään, että voisihan sen noinkin aloittaa! Täytyypä katsoa jos täälläkin kokeiltaisiin vaikka seuraavan neuvolan jälkeen. On tuo poitsu niin kiinnostunut ainakin meidän syömisestä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo :) Alle puolivuotiaalla ei yleensä ole vielä valmiuksia aloittaa suoraan sormiruoalla, mutta kyllä senkin ikäiselle voi jo antaa käteen jotain helppoa mutusteltavaa kokeeksi!

      Mullekaan ei tullut mieleenkään koko homma ennen kuin meidän neuvolantäti sanoi että ei tosiaankaan tarvitse soseuttaa enää kun puolen vuoden iässä aloitetaan, ja puhui sormiruokailusta jne. :)

      Tää on paljon helpompaa ku soseiden tekeminen :D Voin tehdä meille ruuan samaan aikaan ja osittain samoista aineksistakin! Esim. Leon vihannekset voin höyryttää samalla kun keitän riisiä itselle, ja Leon ruoka on jo valmis :D

      Poista
  2. Olipas kiva postaus :) Voisin itsekkin koittaa höyrytellä noita babyporkkanoita ja antaa Danielin napostella niitä nyt tästä rohkaistuneena. Täytyy meinaan myöntää, että mä kuulun tuohon ryhmään joka pelkää, että vauva tukehtuu jos sille antaa jotain sosetta kiinteämpää :D Vaikkakin kuin itse pääosin olen soseet tehnyt niin niihin nyt on sattumia jäänyt ja ihan hyvin ne (pienen kakomisen jälkeen) on kuitenkin masuun tainnut päätyä eikä kurkkuun ole jäänyt.

    Ja ihana kuvasarja Leosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se tukehtumisen pelko on yleistä ja ihan realistinen pelko! Sen takia kannattaakin lukea huolella tietoa netistä ja jutella vaikka neuvolassa aiheesta ennen kuin alkaa kokeilla :)

      Mutta tosiaan, jos perusasiat on kunnossa eli vauva osaa istua pystyssä hyvässä ryhdissä, osaa ottaa asioita käteen ja laittaa ne suuhun, eikä enää työnnä ruokaa kielellä ulos suusta, niin tukehtumisen riski on ihan yhtä pieni (tai jopa pienempi) kuin soseiden kanssa :)

      Poista
  3. Mäkin innostuin tästä! Henni kasvaa niin hyvin äidinmaidolla, että me ootetaan puoleen vuoteen ennen kiinteitä. Täytyy jutskailla tästä vielä neuvolassa. :)

    Ihania kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! :) Joo kannattaa puhua neuvolassa ja myös lukea netistä tietoa ennen kuin aloittaa! Mutta suosittelen kyllä ainakin kokeilemaan, koska on tosi kivaa että Leo syö mun kanssa samaan aikaan eikä mun tarvi syöttää sitä vaan syö itse :)

      Kiitos! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...