30.1.2013

6kk neuvola

Leo täytti 1,5 viikkoa sitten 6kk, ja tänään oli neuvolakäynti. :) Edellisestä käynnistä oli aikaa tasan kuukausi, joten siinä ajassa tulleet nuo pituuden ja painon muutokset.

Neuvolan jälkeen mummulassa kyläreissulla
Paino: 9380g (+930g)
Pituus: 70cm (+2cm)
Päänymp.: 46,8cm (+2,1cm*)

"Kiinteät ruuat maistuvat. Kääntyilee, hieman jo pääsee eteenpäin. Suojaheijasteet eteen +."

* Päänympärys on mitattu viimeksi 11.12., eli tuo +2,1cm on tullut noin 1kk ja 3 viikon aikana.

Leo alkoi itkeä aivan hillittömästi neuvolantädin nähtyään. Kahdella edellisellä kerralla kyseinen täti on pistänyt piikillä (31.12. 5kk rokotukset + 22.1. flunssarokote), ja näytti olevan Leolla hyvin muistissa. Myös flunssarokotetta ennen Leo alkoi itkeä jo neuvolantädin nähdessään! Muista ihmisistä Leo ei koskaan ala itkeä, eli ei ollut edes vierastusta. Raukalla valui kyynelet silmistä ihan solkenaan ja itku oli selvää pelkoitkua, jollaista en ollutkaan ennen edes kuullut Leolta.

Meidän neuvolantäti on kuitenkin tosi kiva ja sellainen erittäin rauhallinen sekä liikkeiltään että puheeltaan, joten kyllä se Leon pelko meni onneksi hetken päästä pois. Pitelin Leoo sylissä ja neuvolantäti kirjoitteli sillä välin juttuja tietokoneelle ja antoi Leon rauhoittua ennen kuin edes yritettiin mitään mittailuja. :)

Painoa ja pituutta tulee tosiaan melko erinomaisella tahdilla, vaikka viimeaikoina oonkin ollut vähän huolestunut siitä, että Leo on vähentänyt korvikkeen juontia tosi paljon sen jälkeen kun alkoi syödä kiinteitä. Siitä tuo neuvolantädin kommentti onkin, kun kerroin että Leo ei suunnilleen muuta tekiskään kun söis kiinteitä ruokia päivät pitkät. Neuvolantäti sanoi että pikkuhiljaa voin siirtyä tarjoamaan kiinteitä ennen korviketta, mikä yllätti mut koska tähän asti oon antanut aina korviketta ennen kiinteitä ja kuvitellut että niin pitää tehdä aina 1-vuotiaaksi asti, koska yhdysvalloissa tunnutaan olevan kovin tarkkoja että homma tehdään juuri näin päin! Teen siis kaiken googlaamisen yms. aina englanniksi, ja saan tietoni pääasiassa amerikkalaisilta sivuilta, ja juttelen paljon amerikkalaisten kanssa näistä jutuista netissä, joten en ollut tietoinen tästä Suomen neuvoloiden kannasta.

Aion kuitenkin toki tehdä Suomen suositusten mukaan, enkä enää turhaan huolestu korvikkeen määrän vähenemisestä. :) Tietysti korvike pysyy edelleen Leon pääasiallisena juomana ja kyllä sitä edelleen menee n. 500-800ml päivässä (ennen kiinteitä 1200-1500ml..), mutta niin.

Mittailujen jälkeen siirryttiin leikkimatolle, jossa Leo esittelikin hienosti kääntymistaitojaan ja yritti myös kovasti kontata, mikä on juuri toissapäivänä alkanut ihan uusi juttu. Konttausyrityksistä laitan kohta kuvia uudessa postauksessa. Leo ei kotona oo tähän mennessä päässyt eteenpäin kuin vahingossa (taaksepäin sitäkin enemmän), mutta neuvolassa pääsi etenemään leikkimatolla pienen matkan ja sai käteensä tavoittelemansa lelun! :) Neuvolantäti sanoi, että ihan on sen näköinen että ei kauaa kestä kunnes hoksaa liikkumisen taidon.

Suojaheijaste eteen tuli hyvin esille, sivuillekin tuli hieman - ei ihan joka kerta, mutta selvästi ovat alkaneet kehittyä, eli ei todennäköisesti kestä kauaa että Leo oppii istumaan kunnolla. Nyt Leo osaa istua jalkoihinsa nojaten pitkiäkin aikoja, samoin esim. sohvalla istuu täysin ongelmitta, mutta keikkaa välillä sivuille tai taakse. Sivuille keikkaaminen on kyllä viimeaikoina muodostunut jännäksi "oho, meinaan kaatua, meenpäs tästä suoraan jalan yli mahalleni" -liikesarjaksi. :D Olen toki aina Leon takana silloin ja otan vähän kiinni vyötäröltä, mutta hienosti se kyllä sujahtaa siitä jalan yli mahalleen.


Neuvolassa Leo ei suostunut lainkaan meneen selältä mahalleen, mikä oli huvittavaa, koska kotona Leo ei pysy selällään ollenkaan ja vaipanvaihto alkaa olla todella haasteellista. :D

Neuvolantäti kysyi myös siitä, osaako Leo vaihtaa lelua kädestä toiseen, mutta mä en ainakaan oo huomannut, vaikka oon sitä koittanut bongata kun 5kk neuvolassa neuvolantäti kysyi samaa. Kummallakin kädellä viedään kyllä kaikki mahdollinen suuhun, mutta tosiaan kädestä toiseen -liikettä en vielä ole onnistunut näkemään. Ei se kyllä mitään haittaa ettei sitä vielä olekaan tapahtunut, mutta mainitsin nyt kun sekin tuli puheeksi. :) Etten aina kirjoittele blogiin vaan niitä juttuja mitä Leo jo osaa, vaan niitäkin mitä Leo ei osaa!

Leikkimattoilun jälkeen puhuttiin kodin turvallisuudesta ja siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon kun vauva lähtee liikkeelle. Ihan perusjuttuja, mutta mua ei haitannut yhtään käydä niitä läpi. Sain myös tuollaisen MLL:n lehtisen aiheesta, sekä sellaisen listan asioista, joita kannattaa kotona tarkistaa. Melkein kaikki listan jutut toteutuu täällä ihan senkin ansiosta että muutin tänne Leon ollessa 3kk ja oon sisustanut ja suunnitellut kaiken sen mukaan, että täällä olis lapsiystävällistä, mutta aion vielä varmistella ja muuttaa paria juttua. Yksinhuoltajana etenkin on hankala seurata joka ikistä pientä liikettä, joten mieluummin sovellan kotia kuin vahdin haukkana joka sekunti. :)

Sen jälkeen katsottiin vielä aika 8kk lääkärineuvolalle (21.3., Leo on silloin tasan 8kk!) ja 10kk neuvolalle ja hammastarkastukselle (16.5.). Ilmeisesti tuo 10kk neuvola + hammastarkastus tapahtuu niin, että n. 5 perheen ~10kk ikäiset lapsoset tulee samaan aikaan kuuntelemaan hammashoitajan juttuja, ja sitten jokainen vauva tarkistetaan erikseen ja punnitaan ja mitataan vielä päälle neuvolantädin toimesta. Leolla onkin jo 4 hammasta, saa nähdä montako niitä on 10kk neuvolassa. :)

Neuvolan jälkeen mentiin käymään mun äidin luona, ja voi että mikä keli tuolla oli. Kauhea myrsky! Meiltä on tosi lyhyt matka äidin luokse, mutta puolessa välissä alkoi melkein kaduttaa ja mietin että olis pitänyt jättää väliin. Kotiin tullessa oli kauheet kinokset lunta joka puolella, mutta sentään päästiin vaunujen kanssa kotiin asti. Leolla jäi toiset päikkärit väliin kokonaan, joten se nukahti kotimatkalla klo 17.30 aikaan jo vaunuihin, ja vaunuista siirsin suoraan pinnasänkyyn. Leo heräs vähäsen kun otin ulkovaatteita pois, mutta nukahti heti uudestaan kun pääsi omaan sänkyyn. Joskus seitsemän aikaan heräs vielä ja epäilin että on varmaan nälkä kun jäi iltapullo välistä, joten annoin korviketta, ja sen myötä Leo nukahtikin taas uudestaan eikä oo enää heräillyt. :)

Tulipas taas pitkä sepustus, mutta tykkään kirjoittaa näistä neuvolakäynneistä tarkasti siks että sitten itse on kiva lukea myöhemmin ja siks, että neuvolakäyntejä tunnutaan googleteltavan aika paljon, joten vähän sitäkin ajatellen kirjoittelen yksityiskohtaisesti!

Mutta nyt mun aamulla alkanut migreeni alkaa palailla joten otan hieman taukoa koneesta, ja palaan myöhemmin laittamaan niitä konttauskuvia! Onneks mulla ei liity migreeniin enää nykyään mitään hillittömän kamalaa päänsärkyä, mutta pahoinvointi on sitäkin voimakkaampaa, aamulla jouduin jättään itkuhälyttimet kotiin kun en löytänyt lähetintä enkä pystynyt kumarteleen tai muuten etsimään sitä kun meinas tulla aamupala ylös...

4 kommenttia:

  1. Voi ei Nea on niin pieni! Se on 5 kk ja painaa vajaa 6 kg noin 5 700g ja 68 cm :)

    Leo on kyllä niin sulonen poika! Ootan et päästään esittelemään pikkuset toisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leo on kyllä potra poika! :D Se oli 5kk saman pituinen kuin Nea, mutta painoi 8450 eli melkein 4 kiloo enemmän, haha! Semmosen yhden pienehkön vastasyntyneen verran enemmän painanu ;D

      Mäkin odotan innolla! Leo on varmaan ihan ihmeissään kun se ei oo koskaan tavannut ketään alle 1v :D

      Poista
    2. Leo on hyvän kokoinen. Nea on aika pienikokoinen vaa. Moni sitä ihmetteleekin, kuvissa näyttää isommalta kuulemma. Viime kerralla neuvolassa oli aika reilu isä alle 2 kk vanhalla tytöllä "oonko itsekäs kun mäkin haluisin noin siron tytön, mut tämä meidän tyttö on nyt jo melkein hänen kokoisensa!", mietin mielessäni että todellakin oot! Ihan kun sillä olis jotain merkitystä. Pääasia et lapsi on terve ja kasvaa hyvin :)

      Poista
    3. Hyi että mikä tyyppi!!!! Oikein vihastuttaa tommoset ihmiset. Mitä väliä minkä kokoinen vauva on?! Tai ihminen yleensäkään. :( Jatkaakohan tuo isä sitten samanlaisia kommentteja tyttären ollessa esim. teini-ikäinen??

      Leo on täydellinen pikku makkarajalka <3 Ja Nea on ihana pieni siro tytteli <3 En voi uskoa että joku "kadehtis" toisen hoikempaa vauvaa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...